Blog

Wat is hoogsensitiviteit (HSP) en wat zijn de kenmerken?

Ik ben blij dat er inmiddels veel aandacht is voor de groeiende bekendheid van hoogsensitiviteit. Bijna 20% van de mensen beschikt namelijk over een gevoeliger zenuwstelsel en kan zich hoogsensitief noemen. Ondanks de toegenomen aandacht voor dit onderwerp, wordt hoogsensitiviteit vooralsnog door veel mensen ervaren als een last en stellen zij zichzelf de vraag: is er iets mis met mij? 

Iedereen is in meer of mindere mate ‘sensitief’. We nemen informatie uit onze omgeving op en doen daar iets mee. Maar de manier waarop we dat doen, kan heel erg verschillen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen hoogsensitief is. 
Wanneer je hoogsensitief bent (‘highly sensitive person – HSP), betekent dit dat jij een gevoeliger zenuwstelsel hebt dan gemiddeld. Hierdoor zijn er meer hersengebieden tegelijkertijd actief. Dit zijn de gebieden die te maken hebben met bewustzijn, aandacht, empathie, zintuigelijk informatie en het plannen van actie. 

Hoe werkt het hoogsensitieve brein?
Er zijn dus meer hersengebieden tegelijkertijd actief: is er dan iets mis met mij? Non. Normaal gesproken filtert jouw brein de hoeveelheid informatie die binnenkomt, maar wanneer je hoogsensitief bent, werkt dit filter minder. Dit zorgt ervoor dat je gevoeliger bent voor prikkels en indrukken. Het gevolg hiervan is dat hoogsensitieve personen een langere en diepgaande verwerkingstijd nodig hebben, omdat bijvoorbeeld geuren, smaken, geluiden en stemmingen intenser worden ervaren. Je bent dus als HSP niet direct prikkelgevoelig, maar je hebt meer tijd nodig om de prikkels die je waarneemt te verwerken. Wanneer de hoeveelheid prikkels zich opstapelen en er te weinig rust is genomen, ontstaat stress en kan je overprikkeld raken.  Er is dus niets mis met jou, het brein werkt alleen anders. Het is een persoonlijkheidskenmerk- geen psychische aandoening- en zou net als kenmerken als extraversie of introversie aan het rijtje toegevoegd kunnen worden.

Wat zijn de kenmerken van hoogsensitiviteit?
Dit neemt niet weg dat er een aantal kenmerken zijn. Naast de bovengenoemde kenmerken, zoals geuren, smaken, geluiden en stemmingen intens kunnen ervaren en een diepere verwerkingstijd, zijn er nog een aantal andere eigenschappen. Veel HSP’ers hebben namelijk een sterk rechtvaardigheidsgevoel en denken meer na over diepere betekenissen (van het leven of van een situatie bijv.). Ook zijn het doorgaans harde werkers, die oog hebben voor detail, creatief zijn, fantasierijk en is er een sterk ontwikkeld empatisch vermogen. 

Hoe weet je of je hoogsensitief bent?
Wanneer je hoogsensitief bent, zal jij het herkennen als ik zeg dat jij je waarschijnlijk vaak anders voelt. Grote kans dat jij een hekel hebt aan drukte, harde geluiden of jij bent erg gevoelig voor sterke geuren. Als kind worden HSP’ers vaak vaak verlegen of gevoelig genoemd. Herkenbaar? Online zijn er tal van zelftests voor HSP te vinden, maar die zijn niet altijd even betrouwbaar en/of wetenschappelijk onderbouwd. Een coach of psycholoog met een gedegen opleiding is daarom geen verkeerde keuze om naartoe te gaan. 

Wil je meer weten en ben je benieuwd hoe hoogsensitiviteit bij jou tot uiting komt? Met het traject: Boost your HSP, krijg jij in zes sessies duidelijk hoe HSP bij jou tot uiting komt en krijg jij de tools om hiermee om te gaan. Oók ontvang jij een volledig werkboek zodat jij, ook naast de gesprekken, stap voor stap leert om deze eigenschap in te zetten.

×