Kan je hoogsensitief én egoïstisch zijn?

“Wat vind jij? Ben je een egoïst als je voor jezelf kiest?” Dat was het startpunt van een van de coachsessies die ik afgelopen week had en waar het ging over de balans vinden tussen jezelf op nummer 1 zetten en egoïstisch zijn. In mijn praktijk zie ik namelijk dat hsp’ers zichzelf vaak wegcijferen omdat ze niet egoïstisch gevonden willen worden. Hoe zit dat? 
 
Veel hoogsensitieve personen vinden het lastig om voor zichzelf te kiezen, omdat ze vanuit nature sterk op de ander gericht zijn. Wanneer je hoogsensitief bent worden jouw zintuigen eerder geprikkeld en zullen details jou niet snel ontgaan. Je ziet, hoort, ruikt of voelt veel. Zo voel je hierdoor ook snel aan hoe het met iemand gaat, wat diegene nodig heeft en wat de verwachtingen zijn. Het is daarom verleidelijk om mee te gaan in de wensen en verwachtingen van de ander.  De keerzijde is dat je hierbij gemakkelijk jezelf uit het oog verliest en over je eigen grenzen heen gaat.

Hoogsensitieve eigenschappen & jezelf op 1 in strijd?

“Als ik voor mijzelf kies, word ik dan nog wel aardig gevonden of zien anderen mij dan als egoïstisch?” Dat is een angst die ik regelmatig hoor in de gesprekken en die ook afgelopen week aan bod kwam. Deze angst kan ervoor zorgen dat jij jezelf te dienstbaar opstelt ten opzichte van de ander, om te voorkomen dat je als egoïstisch wordt gezien. Het idee dat je aardig gevonden wordt, als jij doet wat jij denkt dat anderen willen van jou, is niet hoe het werkt. Alleen, blijkt dat dit vaak een verkeerd denkpatroon is. Want hoe zit het als jij iets nodig hebt van de ander? Wanneer ik deze vraag stel, krijgt ik vaak als antwoord: “ik verwacht dat anderen wel aanvoelen wat ik nodig heb”.

Hmm.. Wat zeggen we nu eigenlijk? Het komt erop neer dat je iets geeft aan iemand en dat je automatisch iets terug verwacht zonder dat je dat uitspreekt? Dat is niet helemaal fair richting de ander en heeft vaak teleurstelling bij jezelf tot gevolg. Je vraagt je af waarom diegene jou niet helpt, maar eigenlijk heb jij niets gevraagd en kan je niet verwachten dat iemand anders net zoveel aanvoelt als jij.

Hoogsensitief én jezelf op nummer 1 durven zetten?

Eigenlijk hebben we het nu over twee dingen. Diepere angsten, zoals de angst om afgewezen te worden of om niet gezien/ gehoord te worden, zijn bij iedereen aanwezig. In hele kleine mate, waarin je er geen last van hebt, of in grote mate. Om te voorkomen dat deze angsten werkelijkheid worden, ga jij dichter bij de ander staan om maar te voorkomen dat..Wanneer je hoogsensitief bent, kan het soms extra lastig zijn. En daarmee komen we we op het tweede punt. Doordat jij de ander haarfijn aanvoelt, weet wat diegene nodig heeft en je vanuit nature gemakkelijk aanpast, is het heel verleidelijk om je op de ander te richten. En lekker makkelijk, want dit zorgt ervoor dat je ook niet egoïstisch gevonden wordt, top toch? Not really, want dit zorgt ervoor dat jij steeds verder van jezelf verwijderd raakt en niet doet wat bij jou past met mogelijk fysieke- en mentale klachten als gevolg. Puur uit angst. 

Hoe zou het zijn als jij jezelf voor jezelf kiest? Hoogsensitief zijn én een gezonde dosis egoïsme beschikken, zodat jij jezelf op nummer 1 zet? Dat kan prima samen gaan, let’s try! Je kunt beginnen met kleine stappen zetten. Jouw grenzen stellen, minder pleasen en jouw mening durven geven. Op papier klinkt dit zo simpel, maar in de praktijk blijkt dat nog knap lastig te zijn. Dus hoe? Step by step. Met behulp van oefeningen tijdens coachsessies en het HSP werkboek, kan jij de eerste stappen zetten. 

Een kennismakingsgesprek is gratis en vrijblijvend. 

Zie ik jou binnenkort? 

×