Blog

Kies jij voor vrijheid?

“Ga jij nog wat leuks doen met 5 mei?” Ik hoor het mezelf zeggen en het is het onderwerp van gesprek. 5 mei, de dag van de vrijheid. Een dag waarop het besef van vrijheid aanwezig is bij veel mensen, maar wat een deel slechts ziet als een mooie gelegenheid om een feestje te vieren. Het is ook een reden om een feestje te vieren, want vrijheid is verre van vanzelfsprekend.

Vrijheid. Ik vind het een ingewikkeld begrip. Juist nu, de corona pandemie is nog latent aanwezig en er woedt een oorlog aan de oostzijde van Europa. Over wat voor soort vrijheden hebben wij het dan? Kan je gaan en staan waar je wilt? Vrijheid als basisbeginsel is niet vanzelfsprekend en dat is waar wij op dit moment dagelijks, ook op 5 mei, aan worden herinnerd.

Dagelijks ben ik bezig met ‘vrijheid’. Maar wat betekent het eigenlijk? Allereerst is vrijheid voor iedereen anders. Vrijheid, je vrij voelen of vrij zijn betekent voor iedereen iets anders. De essentie van vrijheid is dat je niet gehinderd wordt om te denken, te zeggen en te doen wat je wilt. Naast dat het dagelijks in het nieuws is, zie ik dit ook in mijn coachpraktijk terugkomen. Ik heb het dan over ‘persoonlijke vrijheid’.  Wat inhoudt dat je je authenticiteit durft vorm te geven, je mag zijn wie je bent en keuzes kan maken op basis van jouw wensen en in vrijheid. Maar dit is zo eenvoudig nog niet. “Wat zullen anderen wel niet denken als ik dat doe…” is wat ik vaak hoor in coachgesprekken. Persoonlijke vrijheid gaat om jezelf durven zijn en mogen vertellen wat je vindt. Niet jezelf durven zijn kan je zien als een kleine vorm van het inperken van je persoonlijke vrijheid. En is dat niet zonde?

Nu op 5 mei 2022, leven wij in Nederland in vrijheid, voor zover ik dat kán stellen. We hebben de luxe om ons te ontwikkelen en te ervaren wat persoonlijke vrijheid is. We mogen het nastreven, we mogen het naleven. En dat is niet altijd makkelijk. In de wereld om ons heen is het begrip ‘moeten’ veel gebruikt. We ‘moeten’ zoveel, vooral als je hoogsensitief bent zal je dit vaak ervaren. Maar zijn we het onszelf, onze (voor)ouders en de mensen die niet in vrijheid mogen leven niet verschuldigd om onze persoonlijke vrijheid te waarderen en te gebruiken? Je ‘mag’ de ruimte innemen om jezelf te zijn, met jouw potentieel.

Ik heb gekozen om mijn potentieel in te zetten, mijn kwaliteiten in coaching tot uiting te laten komen en vanuit authenticiteit en kundigheid te werken. Dat is mijn vrijheid.

Wil jij ook aan de slag met jouw persoonlijke vrijheid? Wil je jouw persoonlijke vrijheid ontdekken, deze inzetten, benutten, jouw authentieke IK laten zien en staan voor wie je bent? Puur omdat het ‘mag’ en omdat wij die vrijheid hebben?

Ik help je graag een handje op weg.

Liefs,

Kennismaken?

Wil je een afspraak maken, meer informatie of ben je benieuwd wat coaching voor jou kan betekenen? Een (digitaal) kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend.

Leave a comment

×